Workshops

Workshop 'werken met trekpaarden'

Inleiding tot de verschillende technieken voor het gebruik van het trekpaard in de landbouw, tuinbouw, bosbouw…

→ Theorie: trekpaardrassen, hedendaagse gebruik van het trekpaard, mennen op het kordeel ↔ leidsels, verschillende tuigen, bestaande en moderne machines met paardentractie,…

→ Praktijk: optuigen met verschillende types tuigen, initiatie mennen op het kordeel, veldwerkzaamheden, initiatie ploegen,…

Datums: zie kalender

Workshop 'boomslepen'

Initiatie van de verschillende boomsleep technieken.

→ Theorie: trekpaardrassen, hedendaagse gebruik van het trekpaard, mennen op het kordeel ↔ leidsels, verschillende tuigen, benodigdheden voor het boomslepen, moderne machines voor bosexploitatie,…

→ Praktijk: demo hoefbeslag trekpaard, optuigen met verschillende types tuigen,initiatie mennen op het kordeel, boomslepen in realistische situaties,…

Datums: zie kalender

Workshop 'toiletteren'

Het toiletteren van een paard is geen gemakkelijke zaak omdat er zoveel bij komt kijken. Maar als het goed gedaan wordt, loont het resultaat de moeite. Een verzorgd paard geeft een goede eerste indruk en dit is bovendien belangrijk voor het welzijn van het paard zelf. Het vraagt echter wel tijd en inspanning, vaak is het precisiewerk, maar het schept een vertrouwensband tussen ruiter/menner en paard en dat kan veel voldoening geven.

Voor een wedstrijd of keuring toiletteer je een paard. Dit houdt in dat je het paard helemaal klaar maakt voor een wedstrijd en/of keuring. Er zijn verschillende onderdelen die je toiletteert: manen, staart, hoofd,… Ieder ras heeft zijn eigen vlechtwijze.

Een goede voorbereiding op een keuring of wedstrijd houdt niet alleen in dat het paard gewassen en getoiletteerd moet zijn. Ieder ras heeft zijn eigen keuringen en tradities waaraan het paard (en zijn voorbrenger) zal moeten voldoen. Enige oefening om het paard voor te brengen is sterk aan te raden. In sommige gevallen hebt u maar 1 kans om het paard ‘goed’ voor te brengen. Een goed paard wat op een keuring slecht wordt voorgebracht, zal minder goed beoordeeld worden. Een matig paard die goed en juist wordt voorgebracht, zal beter worden beoordeeld. Het is dan ook van essentieel belang dat een paard op een keuring zo wordt voorgebracht dat hij zich van zijn beste kant laat zien!

Dit geheel ligt in de handen van de voorbrenger en de voorbereidingen op de keuring en/of wedstrijd.

Tijdens deze cursus leert u alle kneepjes van het vak.

x

Aanvraag show of demo